Maria Kynne: Åndelige sange

CD-anbefaling

Med titlen vækker Maria Kynne høje forventninger hos lytterne. Det skal nu ikke være anledning til skepsis: det er forventninger, man får indfriet på fineste vis. Albummet er i høj grad værd at lytte til, alene for sine musikalske kvaliteter. Stilen er nordisk jazz, og albummet skriver sig ind i en tradition, som også nordmanden Bjørn Eidsvåg er en værdig repræsentant for - og to af hans sange er også med.

Der er variation i instrumentariet og pladen er gennemgående velproduceret, så den udtryksfulde vokal bliver understøttet på fineste vis - og samtidig er der plads til at nyde de medvirkende musikeres fremragende spil. Der er på en gang en tydelig tone i sangen og en variation, der gør, at albummet kan sættes på, hvis man sætter sig med en kande te en grå eftermiddag, hvor man mærker, at vi er små som myrer.

Man kan altså nyde albummet bare for musikken - det er dejlig lyd at have i baggrunden - men man snyder sig selv, hvis man ikke også lytter til teksterne. Vokalen, der som sagt indgår meget fint i lydbilledet, tilføjer med sine velvalgte fraseringer og sit tydelige foredrag af teksterne deres poesi en dimension, der gør albummet til en fin lille auditiv andagtsbog.

Således må man ikke tro, at denne udgivelse bare er én i rækken. Der er referencer til både store og små forgængere - Bjørn Eidsvåg er allerede nævnt, og der er også hilsner til så forskellige salmedigtere som Johannes Johansen og gode gamle Grundtvig - men der er aldrig tale om hverken poetisk eller teologisk frihjul, Maria Kynne digter tro, tvivl og teologi klart frem i sin helt egen tone, og på den måde kommer udgivelsen til at bidrage med noget værdifuldt.

De teologisk prægnante metaforer møder et hverdagsbilledsprog, der - uden nogensinde at blive banalt - viser åndeligheden en plads i menneskelivet; hvad enten nadverens tegn udlægges, eller vi møder kærligheden i elskov, hav og jordbæris, er der stof til spejling og eftertanke hos lytteren.

Så kan man lide nordisk jazz og/eller tekster, der taler åndeligheden ind i vores til tider alt for verdslige liv, er det bare med at komme i gang med at lytte til Åndelige sange. Det kan man gøre på diverse streamingtjenester - og det skal man endelig gøre - men hvis man vil støtte udgivelsen af dansk musik, er denne udgivelse med indsigt også i kraft af sit æstetiske udstyr absolut værd at have på hylden.

CD'en kan købes hos pladeselskabet Exlibris:
https://exlibrismusik.bandcamp.com/album/ndelige-sange